Deloitte: τι προβλέπουν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για τις ναυτιλιακές


Το Κεντρικό Γραφείο του δικτύου της Deloitte για τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α) δημοσίευσε τη δεύτερη κατά σειρά ενημέρωση με τίτλο: "IFRS industry insights: The leases Project- An update for the shipping industry".
Η συγκεκριμένη δημοσίευση καλύπτει κάποια σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν από τον κλάδο της ναυτιλίας σε απάντηση των τεχνικών προτάσεων για τη λογιστική μισθώσεων, που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) και το Αμερικανικό Συμβούλιο Προτύπων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής (FASB) (τα <<Συμβούλια>>) τον περασμένο χρόνο με τη μορφή προσχεδίου λογιστικού προτύπου.
Κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2011, τα <<Συμβούλια>> συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το θέμα των μισθώσεων και κατέληξαν σε έναν αριθμό προσωρινών αποφάσεων σχετικά με τον ορισμό της έννοιας της μίσθωσης, με το διαχωρισμό των συστατικών στοιχείων της σύμβασης που αφορούν τις μισθώσεις και αυτών που δεν τις αφορούν καθώς και με το μοντέλο της αναγνώρισης των εξόδων. Επιπλέον, τα Συμβούλια μετέβαλαν την προηγούμενη απόφασή τους σχετικά με τα κυμαινόμενα μισθώματα.
Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που αναφέρθηκαν από όσους σχολίασαν τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονταν στο σχετικό λογιστικό προσχέδιο. Στη δεύτερη αυτή κατά σειρά ενημέρωση του Κεντρικού Γραφείου του δικτύου της Deloitte για τα Δ.Π.Χ.Α., αναλύονται αυτά τα ζητήματα καθώς και ο αντίκτυπος που ενδέχεται να έχουν οι προσωρινές αποφάσεις στον κλάδο της Ναυτιλίας.
Πάντως, τα Συμβούλια έχουν να συζητήσουν ακόμα αρκετά θέματα και χρειάζεται να καθορίσουν κατά πόσο είναι απαραίτητο να τεθούν εκ νέου σε διαβούλευση οι προτάσεις του. Το τελικό πρότυπο αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η Deloitte θα συνεχίσει να παρέχει στο ναυτιλιακό κλάδο περισσότερες περιοδικές ενημερώσεις όσο τα Συμβούλια καταλήγουν σε σημαντικές αποφάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ντίνα Καρσά, Partner, στην Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., σχολίασε: <<Οι πιο πρόσφατες προσωρινές αποφάσεις που ελήφθησαν από τα Συμβούλια το πιθανότερο θα οδηγήσουν σε περισσότερες χρονοναυλώσεις υπό το νέο προτεινόμενο πρότυπο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προτεινόμενες απαιτήσεις μετάβασης δεν θα εξαιρέσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις οι ναυτιλιακές εταιρίες θα πρέπει να αρχίσουν να αξιολογούν, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι προτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμένων συνεπειών στις οικονομικές καταστάσεις, στα στους όρους των δανείων και στους βασικούς δείκτες μέτρησης απόδοσης.>>
Το προσχέδιο των προτάσεων των Συμβουλίων ορίζει την έννοια της μίσθωσης ως: <<μια σύμβαση στην οποία το δικαίωμα χρήσης ενός ή περισσότερων καθορισμένων περιουσιακών στοιχείων μεταβιβάζεται, για μια χρονική περίοδο, έναντι χρηματικού αντιτίμου>>. 
Αρκετοί συμμετέχοντες στη διαβούλευση από τον κλάδο της ναυτιλίας αναγνώρισαν ότι ο συγκεκριμένος ορισμός θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τη <<ναύλωση κατά παραχώρηση>> (bareboat charter). Πάντως, συγκεκριμένοι συμμετέχοντες στη διαβούλευση εξέφρασαν την ανησυχία ότι η έννοια της μίσθωσης όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το εάν η ναύλωση ανά ταξίδι (voyage charter) και η χρονοναύλωση (time charter) θα θεωρηθούν μίσθωμα, συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών ή συνδυασμός τους.
Σύμφωνα με την προσωρινή απόφαση των Συμβουλίων τον περασμένο Απρίλιο <<καθορισμένο περιουσιακό στοιχείο>> θα είναι ένα αναγνωρίσιμο περιουσιακό στοιχείο που είτε προσδιορίζεται ρητά είτε όχι στη σύμβαση. Με αυτή τους την προσωρινή απόφαση τα Συμβούλια απέρριψαν την άποψη ενός ευρύτερου ορισμού για το καθορισμένο περιουσιακό στοιχείο ως ένα περιουσιακό στοιχείο συγκεκριμένων προδιαγραφών παρά ως ένα περιουσιακό στοιχείο μοναδικά προκαθορισμένο.
Επιπλέον, τα Συμβούλια κατέληξαν στην προσωρινή απόφαση ότι μια σύμβαση θα μπορούσε να μεταβιβάσει το δικαίωμα ελέγχου της χρήσης ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου εάν ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τη χρήση και να επωφελείται από τη χρήση αυτού του περιουσιακού στοιχείου κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Για τις περιπτώσεις στις οποίες ο προμηθευτής κατευθύνει τη χρήση ενός καθορισμένου στοιχείου που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από τον πελάτη, τα Συμβούλια αποφάσισαν προσωρινά ότι οι πελάτες και οι προμηθευτές απαιτείται να αξιολογήσουν κατά πόσο η χρήση του περιουσιακού αυτού στοιχείου είναι αναπόσπαστο μέρος των υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από τον πελάτη ή είναι διαχωρισμένη απότις υπηρεσίες που παρέχονται.
Ο προτεινόμενος ορισμός της έννοιας της μίσθωσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτές τις ναυτιλιακές εταιρίες που προβαίνουν σε μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις (long-term time charters) που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μισθώσεις. Συγκεκριμένα, εάν ένα πλοίο είναι διαθέσιμο για ναύλωση σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης και ο ναυλωτής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις σχετικά με το πώς, πότε και με ποιόν τρόπο το πλοίο θα χρησιμοποιείται, φαίνεται ότι ο ναυλωτής θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου και ως εκ τούτου είναι πιθανό η σύμβαση να θεωρηθεί ως μίσθωση.
Τον περασμένο Μάρτιο, τα Συμβούλια αποφάσισαν προσωρινά ότι σε συμβάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τόσο συμβατικούς όρους με στοιχεία μίσθωσης όσο και συμβατικούς όρους με στοιχεία μη-μίσθωσης, οι μισθωτές και οι εκμισθωτές θα αναγνωρίζουν αλλά και θα λογιστικοποιούν ξεχωριστά τα στοιχεία μη-μίσθωσης της σύμβασης.
Επιπλέον, η διακριτή έναντι της μη-διακριτής οδηγίας που υπάρχει στο προσχέδιο λογιστικού προτύπου δεν θα συμπεριληφθεί στο τελικό πρότυπο.
Επιπρόσθετα, τα Συμβούλια αποφάσισαν προσωρινά ότι οι μισθωτές θα υποχρεούνται να διαχωρίζουν τα στοιχεία των συμβατικών όρων σε στοιχεία μισθωμάτων και μη-μισθωμάτων, βάσει των σχετικών επιμέρους τιμών αγοράς.
Η συγκεκριμένη απόφαση διαχωρισμού των στοιχείων απαιτεί από τους μισθωτές να καθορίσουν τα στοιχεία μιας διευθέτησης βασισμένης στον αναθεωρημένο ορισμό της μίσθωσης. Η προσωρινή απόφαση να γίνεται ο διαχωρισμός με βάση τις παρατηρήσιμες τιμές αγοράς θα απαιτεί από τους μισθωτές να αποκτούν την πληροφόρηση σχετικά με την τιμολόγηση των στοιχείων από τους εκμισθωτές ή από άλλες τρίτες πηγές.
Τον Απρίλιο του 2011, τα Συμβούλια αποφάσισαν προσωρινά ότι θα πρέπει να υπάρχουν δυο τύποι μισθώσεων για μισθωτές και εκμισθωτές - οι χρηματοοικονομικές και οι μη-χρηματοοικονομικές μισθώσεις- και ο προσδιορισμός του κατά πόσο ένα μίσθωμα είναι χρηματοοικονομικό ή μη χρηματοοικονομικό θα βασίζεται στους υφιστάμενους δείκτες στις παραγράφους 7-12 του ΔΛΠ 17 που αφορά τις μισθώσεις. Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει την πρόταση στο προσχέδιο του λογιστικού προτύπου που θα απαιτούσε από το μισθωτή την αναγνωρίζει ένα περιουσιακό στοιχείο και μια υποχρέωση, χρησιμοποιώντας το μοντέλο δικαιώματος χρήσης αλλά θα μετρίαζε τις ανησυχίες σχετικά με το μοντέλο επιτάχυνσης της αναγνώρισης των εξόδων.
Τον Απρίλιο του 2011, τα Συμβούλια κατέληξαν στην προσωρινή απόφαση ότι τα κυμαινόμενα μισθώματα δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην επιμέτρηση της υποχρέωσης του μισθωτή να καταβάλει τα μισθώματα και της απαίτησης του εκμισθωτή να εισπράττει τα μισθώματα εκτός εάν οι πληρωμές των κυμαινόμενων μισθωμάτων είναι συγκεκαλυμμένες ελάχιστες πληρωμές μισθώσεων.
Αυτή η απόφαση θα ανακουφίσει αρκετές ανησυχίες που εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στη διαβούλευση που προέρχονται από τον κλάδο της ναυτιλίας σχετικά με τις αναξιόπιστες εκτιμήσεις για τα κυμαινόμενα μισθώματα.



ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.