Αυξήθηκαν κατά 21,7% τα τουριστικά έσοδα τον Ιούνιο

«Ανάσα» στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έδωσε ο τουρισμός, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες που παρουσιάζει το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2011, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12,98 δισ. ευρώ, έναντι 14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 7,2%. Τον Ιούνιο το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,593 δισ. ευρώ, έναντι 1,852 δισ. ευρώ τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 13,98%.

Ο τουρισμός εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 21,7% τον Ιούνιο με τις εισπράξεις να διαμορφώνεται στα 1,496 δισ. ευρώ, έναντι 1,229 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό Ιούνιο. Σε επίπεδο εξαμήνου η αύξηση είναι μικρότερη και ανέρχεται στο 12,55% με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 3,21 δισ. ευρώ, έναντι 2,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, όπου μετά από μία εξαιρετική χρονιά, όπως ήταν το 2010, η μείωση των ναύλων επηρεάζει τις συνολικές εισπράξεις. Ετσι τον Ιούνιο παρατηρήθηκε πτώση 15,7% με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε 1,23 δισ. ευρώ από 1,46 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο. Στο εξάμηνο η πτώση είναι της τάξεως του 11% και οι εισπράξεις ανήλθαν στα 6,88 δισ. ευρώ, από 7,72 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο περιορίστηκε κατά 183 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων, αλλά και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα και πλοία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Εμπορικό έλλειμα
Η μείωση του ελλείμματος στο εξάμηνο οφείλεται στη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,2 δισ. ευρώ και τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και τη μικρή μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,06 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1,9 δισ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 301 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 16,2%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ, έναντι 136 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 183 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1,323 δισ. ευρώ, κατά 147 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που αντανακλά την προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε.

Στο 1,6 δισ. ευρώ
Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 13 δισ. ευρώ, έναντι 14 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 7,3%.

ΣΕΤΕ: Εφερε αποτελέσματα η μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα

Θετική ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου των Τουριστικών Επιχειρήσεων για την αύξηση που παρουσιάστηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΣΕΤΕ «η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,55% για το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τα εξής:

* η αύξηση στις εισπράξεις ήρθε ως αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, όπως μεταστροφή τμήματος της διεθνούς τουριστικής ζήτησης από τη Βόρεια Αφρική προς άλλους προορισμούς, αύξηση αεροπορικών συνδέσεων πόλεων του εξωτερικού με τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας και τιμολογιακή ελκυστικότητα και δεύτερον, ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας και η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για την έξοδο από την κρίση.
* η τιμολογιακή ελκυστικότητα επετεύχθη ως αποτέλεσμα της ευελιξίας που προσέδωσαν στην τιμολογιακή πολιτική οι χαμηλότερες τιμές που εδόθησαν, κυρίως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα.
* Η θετική ανταπόκριση της αγοράς στην ελκυστικότερη τιμολόγηση των ελληνικών τουριστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης για τη μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα. Τη δυναμική αυτή της αγοράς πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, προσαρμόζοντας επί το ορθολογικότερον την τιμολογιακή μας πολιτική, ώστε να προσελκύσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση.

Και ο ΣΕΤΕ καταλήγει ότι «η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει από την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό, διότι θα επιφέρει συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2% - 3%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς».

Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τη δυναμική της αγοράς και να προσαρμόσει την πολιτική της για το ΦΠΑ σε επίπεδα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.








ΑΠΟ-marinews.gr
Του Θανάση Παπαδή
Source Imerisia

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.