To μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης σε κίνδυνο από το Costa Concordia

Ο αριθμός των νεκρώνω έφτασε στους 12, ενώ 20 άτομα αγνοούνται 
Οι 2.380 τόνοι μαζούτ που παραμένουν στις δεξαμενές του μισοβυθισμένου Costa Concordia απειλούν το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, μια περιοχή 777 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενεί τόνους, μπαρακούντα, δελφίνια και ενδημικά είδη.

Αν τα καύσιμα διαρρεύσουν από το κρουαζιερόπλοιο, «οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπαστιάνο Βενέρι, ειδικός της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente.

«Ένα κυβικό εκατοστό πετρελαίου μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο θαλασσινού νερού, από το οποίο όλες οι μορφές ζωής εξαφανίζονται» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούσε το Costa Concordia «είναι προϊόν χαμηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε πίσσα», η οποία είναι τοξική και δύσκολα απομακρύνεται από το νερό και τις ακτές.
«Η ανησυχία για το νησί του Τζίλιο είναι μεγάλη» συμφώνησε ο Άντζελο Μπάνφι, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης, το οποίο καλύπτει 568 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας και 179 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς.
Το γιγάντιο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσέκρουσε σε ύφαλο πολύ κοντά στις ακτές του Τζίλιο, ένα από τα επτά νησιά που περιλαμβάνει το θαλάσσιο πάρκο (υπόλοιπα έξι είναι: Καπράϊα, Έλμπα, Τζιανούτρι, Γκοργκόνα, Μοντεκρίστο και Πιανόζα).
Τα βαθιά νερά γύρω από το Τζίλιο φιλοξενούν μεγάλους θηρευτές όπως οι τόνοι και τα μπαρακούντα, καθώς και μεγάλους πληθυσμούς καραβίδων, σμερνών, μαλακίων και καβουριών.
Το πάρκο περιλαμβάνει ακόμα μια περιοχή όπου αναπαράγονται αποδημητικά πτηνά και φιλοξενεί ενδημικά είδη μαλακίων, πεταλούδων και ερπετών.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι, δελφίνια και φάλαινες φαίνονται από τις ακτές.
«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όλες οι τοξικές ουσίες [του πετρελαίου] είτε θα εισέρχονταν στην τροφική αλυσίδα μέσω των φυτών και των μικροοργανισμών, είτε θα παρέμεναν στην περιοχή για πολλά χρόνια, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σχολίασε ο Άντζελο Τζεντίλι της οργάνωσης Legambiente.
Βρέθηκε και 12ο πτώμα
Τη σορό μιας γυναίκας, η οποία φορούσε σωσίβιο, εντόπισαν ιταλοί δύτες στο ναυάγιο του Costa Concordia. Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 12, ενώ άλλα 20 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι Αρχές στην Ιταλία διαβεβαιώνουν ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου θα συνεχιστούν.


ΠΗΓΗ-portnet.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.