Αύξηση των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως, παρά την κρίση


Εταιρείες των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης «κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά όπλων», κατά μελέτη.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν το 2010 στα 411 δισ. δολάρια παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με τις εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα στις ΗΠΑ και στην δυτική Ευρώπη να κυριαρχούν, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα ένα γνωστό ινστιτούτο μελετών της Σουηδίας.

Από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, οι 44 εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 30 στην δυτική Ευρώπη, σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Η Lockheed Martin των ΗΠΑ παρέμεινε στην πρώτη θέση με πωλήσεις 35,7 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη BAE Systems της Βρετανίας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Boeing των ΗΠΑ. Το 2010 είναι η τελευταία χρονιά για την οποία το SIPRI έχει πλήρη στοιχεία.
Οι 10 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων προέβησαν σε πάνω από τις μισές πωλήσεις, 230 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.
Οι πωλήσεις παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές παρά την οικονομική κρίση λόγω αρκετών παραγόντων, περιλαμβανομένων του περιορισμένου αριθμού αγοραστών -κυρίως κυβερνήσεις- και του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών, ανέφερε η Σούζαν Τζάκσον, μια ειδικός στην βιομηχανία όπλων που εργάζεται για το SIPRI, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γερμανικό Πρακτορείο. Από τον κατάλογο απουσιάζουν οι εταιρείες από την Κίνα, πρόσθεσε η ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν λόγω της έλλειψης συγκρίσιμων και επαρκώς ακριβών στοιχείων».
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση ορισμένων ακόμη χωρών, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, όπου δεν υπάρχουν δεδομένα, πρόσθεσε η Τζάκσον.
Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων βάσει του καταλόγου τον οποίο καταρτίζει το SIPRI.
Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 257 δισ. δολάρια (σε τιμές και σε ισοτιμίες του 2010), ανέφερε το SIPRI.
Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Παρακολουθεί τις εξοπλιστικές δαπάνες και τις ένοπλες συρράξεις και δημοσιεύει κάθε χρόνο σχετικά στοιχεία.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.