Υφυπουργό Ναυτιλίας ζητεί ο κυπριακός εφοπλισμός


Την κυπριακή κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την ανάπτυξη της ναυτιλίας στη Μεγαλόνησο έθεσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Capt. Eugen Adami, στη διάρκεια της 23ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του φορέα.


Ο Capt Adami έθεσε ως πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου τη δημιουργία θέσης υφυπουργού Ναυτιλίας για πρώτη φορά στη Κύπρο, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στο κόσμο, είχαμε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι το 2009 και τα τελευταία δυόμισι χρόνια η πολιτεία, κατά γενική ομολογία, αφού το κατήργησε, μέχρι τώρα πειραματιζόταν.

Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε τη περαιτέρω προώθηση και επέκταση του νέου ναυτιλιακού φορολογικού συστήματος στο σύνολο του κλάδου, το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη εταιρειών του κλάδου στη Κύπρο, ενώ ως τρίτη έθεσε την άρση του τουρκικού εμπάργκο σε κυπριακά πλοία, κάτι που θα έδινε άλλη δυναμική στον υπό κυπριακή σημαία στόλο.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, με την προϋπόθεση ότι τα τρία αυτά αιτήματα που έχουν υποβληθεί εφαρμοστούν, το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας προδιαγράφεται πολύ υποσχόμενο και θετικό.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Capt. Adami δήλωσε ότι η κυπριακή ναυτιλία, παρά τις σοβαρές εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη σημαντική συμβολή της στο ΑΕΠ της Κύπρου, η οποία υπολογίζεται ως συνολικός τομέας στο 7%. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ξένη και τοπική επένδυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία μπορεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Παροχή κινήτρων

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της Ε.Ε., έτσι ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Προσέθεσε ότι «το νέο φορολογικό σύστημα έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς όλο και περισσότερες καινούργιες εταιρείες επιλέγουν να φορολογούνται με το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας».

Κατάταξη

Η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Το κυπριακό νηολόγιο κατέχει τη 10η θέση παγκοσμίως, ενώ στο εσωτερικό της χώρας έχει αναπτυχθεί και ο τομέας διαχείρισης πλοίων και άλλων ναυτιλιακών υπηρεσιών.





ΠΗΓΗ:
Ναυτεμπορική
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr
ΑΠΟ: marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.