Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Στροφή στις εταιρείες ειδικού σκοπού από τους εφοπλιστές


Προς ολοταχώς για εταιρείες ειδικού σκοπού πλέουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Οι εταιρείες Special Purpose Acquisition Companies (SPAC) είναι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές προκειμένου να τα επενδύσουν σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας είτε αγοράζοντας πλοία είτε εξαγοράζοντας μια εταιρεία η οποία θα συγχωνευτεί με την SPAC.


Η συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες ονομάζονται και εταιρείες «λευκής επιταγής» προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά με σκοπό να τα επενδύσουν την κατάλληλη στιγμή.

Δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο στους επενδυτές αλλά γενικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη γνωρίζουν που επενδύουν τα χρήματά τους γι' αυτό και θεωρείται ότι εκδίδουν «λευκή επιταγή».

Οι διαχειριστές των συγκεκριμένων εταιρειών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση του κεφαλαίου σε χρονικό περιθώριο που κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες.

Αν στο τέλος αυτής της προκαθορισμένης περιόδου οι διαχειριστές δεν έχουν καταφέρει να βρουν το επιχειρηματικό εκείνο σχέδιο το οποίο θα λάβει έγκριση από το 80% των επενδυτών/μετόχων τότε το επενδυθέν κεφάλαιο επιστρέφει στους επενδυτές.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η μεγάλη εμπειρία των διαχειριστών τόσο στην αγοραπωλησία και συγχώνευση εταιρειών όσο και στη ναυτιλιακή αγορά προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στην Ελληνόκτητη ναυτιλία οι κάτωθι εταιρείες SPAC δημιουργήθηκαν:

International Shipping Enterprises Inc: Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2004 συγχωνεύτηκε με τη Navios και δημιούργησε τη Navios Maritime Holdings η οποία το 2006 εξέδωσε $300 εκατ. ομολόγων μέσω του Nasdaq.

Star Maritime Acquisition Corp: Ιδρύθυκε από τον Πέτρο Παππά και τον Άκη Τσιριγκάκη το 2005, άντλησε $188 εκατ. και μέσω συγχώνευσης δημιούργησε τη Star Bulk.

Seanergy Maritime Corp: Ιδρύθηκε από τον Βίκτωρα Ρέστη το 2007 και άντλησε $231 εκατ. από το χρηματιστήριο AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων

Νavios Maritime Acquisition: Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2007 και άντλησε $200 εκατ. από το χρηματιστήριο NYSE. Προχώρησε σε αγορές πλοίων

Oceanaut Inc: Ιδρύθηκε από τον Βίλλυ Παναγιωτίδη το 2007 και άντλησε $150 εκατ. από το AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων και διαλύθηκε το 2009

Nautilus Marine Acquisition Corp: Ιδρύθηκε από τον Άκη Τσιριγκάκη το 2011 κι έχει αντλήσει $48 εκατομμύρια αναμένοντας να επενδύσει σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας.
ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ - ΑΜΕΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΙΑΘΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 2114229 - ΤΗΛ.: 215 5405367 - ΚΙΝ.:697 7209637