Στροφή στις εταιρείες ειδικού σκοπού από τους εφοπλιστές


Προς ολοταχώς για εταιρείες ειδικού σκοπού πλέουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Οι εταιρείες Special Purpose Acquisition Companies (SPAC) είναι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές προκειμένου να τα επενδύσουν σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας είτε αγοράζοντας πλοία είτε εξαγοράζοντας μια εταιρεία η οποία θα συγχωνευτεί με την SPAC.


Η συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες ονομάζονται και εταιρείες «λευκής επιταγής» προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά με σκοπό να τα επενδύσουν την κατάλληλη στιγμή.

Δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο στους επενδυτές αλλά γενικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη γνωρίζουν που επενδύουν τα χρήματά τους γι' αυτό και θεωρείται ότι εκδίδουν «λευκή επιταγή».

Οι διαχειριστές των συγκεκριμένων εταιρειών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση του κεφαλαίου σε χρονικό περιθώριο που κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες.

Αν στο τέλος αυτής της προκαθορισμένης περιόδου οι διαχειριστές δεν έχουν καταφέρει να βρουν το επιχειρηματικό εκείνο σχέδιο το οποίο θα λάβει έγκριση από το 80% των επενδυτών/μετόχων τότε το επενδυθέν κεφάλαιο επιστρέφει στους επενδυτές.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η μεγάλη εμπειρία των διαχειριστών τόσο στην αγοραπωλησία και συγχώνευση εταιρειών όσο και στη ναυτιλιακή αγορά προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στην Ελληνόκτητη ναυτιλία οι κάτωθι εταιρείες SPAC δημιουργήθηκαν:

International Shipping Enterprises Inc: Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2004 συγχωνεύτηκε με τη Navios και δημιούργησε τη Navios Maritime Holdings η οποία το 2006 εξέδωσε $300 εκατ. ομολόγων μέσω του Nasdaq.

Star Maritime Acquisition Corp: Ιδρύθυκε από τον Πέτρο Παππά και τον Άκη Τσιριγκάκη το 2005, άντλησε $188 εκατ. και μέσω συγχώνευσης δημιούργησε τη Star Bulk.

Seanergy Maritime Corp: Ιδρύθηκε από τον Βίκτωρα Ρέστη το 2007 και άντλησε $231 εκατ. από το χρηματιστήριο AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων

Νavios Maritime Acquisition: Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2007 και άντλησε $200 εκατ. από το χρηματιστήριο NYSE. Προχώρησε σε αγορές πλοίων

Oceanaut Inc: Ιδρύθηκε από τον Βίλλυ Παναγιωτίδη το 2007 και άντλησε $150 εκατ. από το AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων και διαλύθηκε το 2009

Nautilus Marine Acquisition Corp: Ιδρύθηκε από τον Άκη Τσιριγκάκη το 2011 κι έχει αντλήσει $48 εκατομμύρια αναμένοντας να επενδύσει σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας.




ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.