Πιάνουν δουλειά τα πρώτα τρυπάνια


Ζεστά έχει πάρει η χώρα μας το θέμα της ενέργειας – φυσικό αέριο και πετρέλαιο- με τα πρώτα δείγματα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων να κάνουν την εμφάνισή τους από το φθινόπωρο.

Όπως όλα δείχνουν, τα πρώτα τρυπάνια, σε περίπου 15 «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη, θα πιάσουν δουλειά μετά από διεθνή διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.


Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε και παραχωρήσεις χερσαίων «οικοπέδων» με διεθνή διαγωνισμό μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Μανιάτης περιέγραψε τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Έφερε ως παράδειγμα τα βεβαιωμένα αποθέματα στις τρεις περιοχές για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί διεθνείς διαγωνισμοί, τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (250 εκατ. βαρέλια πετρελαίου). Όπως είπε, τα εκτιμώμενα έσοδα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στα έσοδα που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Ως γνωστόν, το 20% των εσόδων του Δημοσίου θα κατευθύνεται για περιβαλλοντικές δράσεις και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, για την περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου τα συνολικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή θα είναι 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, αλλάζοντας το μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Μανιάτης έφερε κι αντίστοιχο παράδειγμα για την ανάπτυξη. Χρησιμοποίησε την περίπτωση του κοιτάσματος των Ιωαννίνων (50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ήπειρο.

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. ευρώ σε 670 εκατ. ευρώ) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.





ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.