Αύξηση εσόδων και μείωση του κέρδους

Δεξαμενόπλοιο της εισηγμένης στον Nasdaq ναυτιλιακής εταιρείας Capital Product Partners.


Αύξηση εσόδων, μείωση κερδών, αλλά και μείωση χρέους ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η Capital Product Partners (CPP).

Η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία δεξαμενόπλοιων του Βαγγέλη Μαρινάκη ανακοίνωσε έσοδα ύψους 77,68 εκατ. δολ. έναντι 55,5 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και κέρδη μειωμένα στα 6,59 εκατ. δολ., έναντι 17,5 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2011. Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η CPP ανακοίνωσε έσοδα ύψους 37,8 εκατ. δολ. έναντι 27,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και κέρδη 3,4 εκατ. δολ., έναντι 15,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Στα μέσα Μαΐου, η CPP διέθεσε σε ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η Kayne Anderson Capital Advisors, μετοχές αξίας 140 εκατ. δολ., εξέλιξη που συνέβαλε στη μείωση του χρέους στα 463,5 τον Ιούνιο του 2012, έναντι 633,6 εκατ. δολ. στις 31/12/2011.
Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγέθυνση του στόλου με την προσθήκη των πλοίων της Crude Carriers, την οποία απορρόφησε το Σεπτέμβριο του 2011.
Αντανάκλαση
Τα αποτελέσματα της CPP αντανακλούν επίσης την κατάσταση της αγοράς δεξαμενόπλοιων τόσο στον τομέα των πλοίων μεταφοράς προϊόντων αργού (product tankers) όσο και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου (crude carriers).
Συνολικά, η αγορά στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ήταν ακόμη πιο αδύναμη από το πρώτο τρίμηνο, καθώς επηρεάστηκε από τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, την αδύναμη ζήτηση στην Ευρώπη και την έλλειψη ευκαιριών arbitrage.
Από την πλευρά της προσφοράς, όμως, το βιβλίο παραγγελιών για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού πετρελαίου συνεχίζει να εμφανίζει μία διολίσθηση, καθώς περίπου το 62% της αναμενόμενων νεότευκτων MR και handy size tanker δεν παραδόθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η καθαρή αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων MR και handy size για το 2012 στα product tankers θα είναι κοντά στο 3,2%, ενώ η ζήτηση για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,7%. Η εταιρεία εκτιμά ότι το τρέχον βιβλίο παραγγελιών στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού είναι από τα μικρότερα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και σε συνδυασμό με τα ελκυστικά βασικά οικονομικά μεγέθη της ζήτησης αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στους ναύλους τόσο στη spot αγορά όσο και στις χρονοναυλώσεις.
Σε ό,τι αφορά την αγορά αργού, όπως σημειώνει η εταιρεία, ενώ αρχικά είχε ικανοποιητικά κέρδη στη συνέχεια «μαλάκωσε». Αναλυτές του κλάδου αναμένουν ότι το βιβλίο παραγγελιών θα μειωθεί και οι ακυρώσεις ναυπήγησης θα αυξηθούν λόγω των ιστορικά χαμηλών επιπέδων στα οποία βρίσκεται η αγορά.
Θετικές προβλέψεις
Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Capital Product Partners, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία παραμένει θετική σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου των δεξαμενόπλοιων, καθώς αναμένεται βελτίωση από την πλευρά της προσφοράς και αύξησης της ζήτησης ανά τονομίλι.
Η εξέλιξη αυτή, στο βαθμό που συνεχισθεί, θα επηρεάσει θετικά τις ταμιακές ροές της CPP. Συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.
Ο στόλος
Η Capital Product Partners ελέγχει ένα στόλο από 24 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων δύο είναι VLCC, τέσσερα Suezmax crude oil tankers, 18 MR product tankers και ένα Capesize bulk carrier.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.