Χρηματοδότηση στον εναλλακτικό τουρισμό

Ποιες είναι οι επιλέξιμες ενέργειες που μπορούν οι επενδυτές να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ II) προκηρύχθηκε η Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα βασικά στοιχεία της Πράξης είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο, λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξή της.

Σήμερα, θα αναφερθούμε αναλυτικά στο πλαίσιο των επιλέξιμων ενεργειών, τις οποίες οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους. Επισημαίνεται ότι, οι επιλέξιμες ενέργειες που περιλαμβάνονται σε κάθε κατηγορία είναι ενδεικτικές και πρέπει να συνδέονται με την άσκηση της εναλλακτικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτείται το 40-45% προτάσεων των οποίων ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 10.000 έως 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον οδηγό της Πράξης, οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν:

Κατηγορία 1: Εξοπλισμός (μικρότερο ή ίσο από το 100% του προϋπολογισμού)

- Ειδικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω είδη εξοπλισμού: ιαματικός, κατασκηνωτικός, αθλητικός, ιππασίας (συμπεριλαμβάνεται η αγορά ίππων όχι όνων και ημιόνων), τοξοβολίας, ορειβατικός, ποδηλασίας, rafting, κανόε-καγιάκ, θαλασσίων αθλημάτων, καταδύσεων, πλωτής περιήγησης, ιστιοπλοΐας (συμπεριλαμβανομένων του εξαρτισμού και της ιστιοφορίας των σκαφών), εξοπλισμός ομάδων διάσωσης, γαστρονομίας, beach soccer, beach volley κ.λπ.

- Συμβατικά ή/και φιλικά προς το περιβάλλον χερσαία μεταφορικά μέσα επαγγελματικής ή μεικτής χρήσης για τη μεταφορά ατόμων, απολύτως απαραίτητων για την υλοποίηση και λειτουργία της επένδυσης (μέγιστος προϋπολογισμός έως 60.000 ευρώ και μέχρι ποσοστού 15% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης είναι η καταχώριση του χερσαίου μέσου με ελληνικές πινακίδες (εφόσον κάτι τέτοιο απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις).

- Συμβατικά ή/και φιλικά προς το περιβάλλον πλωτά μεταφορικά μέσα επαγγελματικής ή μεικτής χρήσης για τη μεταφορά ατόμων, ολικού μήκους έως δέκα μέτρων, απολύτως απαραίτητων για την υλοποίηση και λειτουργία της επένδυσης (μέγιστος προϋπολογισμός έως 80.000 ευρώ και μέχρι ποσοστού 20% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης είναι η νηολόγηση του αποκτώμενου πλωτού μέσου υπό ελληνική σημαία (εφόσον κάτι τέτοιο απαιτείται από τις κείμενες διατάξεις).

- Εξοπλισμός πράσινων ενεργειών (περιορισμού της ρύπανσης, εξοικονόμησης ενέργειας, συστημάτων επεξεργασίας αποβλήτων, αντιμετώπισης ηχορρύπανσης, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, διαλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων κ.λπ.)

- Επιπλα και σκεύη (γραφεία, καρέκλες, τραπέζια, πάγκοι εργασίας κ.λπ.).

- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (hardware) καθώς και το Λογισμικό (software) που σχετίζονται άμεσα με τις λειτουργικές διαδικασίες παροχής της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρονικής προβολής και προώθησης.

- Ηλεκτρονικός εξοπλισμός και περιφερειακές συσκευές (π.χ. τηλεφωνικά κέντρα και τηλεφωνικές συσκευές, φαξ, εκτυπωτές, GPS, webcams, i-phones, handheld PDA’s, weather station κ.λπ.

- Εξοπλισμός κατασκευής εκθετηρίου προϊόντων και υπηρεσιών στον χώρο υλοποίησης της επένδυσης.

- Εξοπλισμός εκπαίδευσης / επίδειξης των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

- Εξοπλισμός διασφάλισης της πρόσβασης των ΑμεΑ στην εναλλακτική δραστηριότητα.

Κατηγορία 2: Κτιριακά – διαμόρφωση χώρων – ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις (μικρότερο ή ίσο από το 60% του προϋπολογισμού)

- Διαμόρφωση – διαρρύθμιση υφιστάμενων χώρων και βελτιώσεις υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη χρήση τους στην προτεινόμενη επένδυση (αναπαλαιώσεις, αποκαταστάσεις, χωρίσματα, επιχρίσματα, ελαιοχρωματισμοί, μονώσεις κ.λπ.).

- Αποκατάσταση – βελτίωση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής της εταιρείας, ολικού μήκους άνω των επτά μέτρων και χωρητικότητας έως σαράντα εννέα ατόμων (εξαιρουμένου του πληρώματος), καθώς και επαγγελματικών καταδυτικών σκαφών, ολικού μήκους άνω των πέντε μέτρων.

- Κατασκευή ή αναβάθμιση υδραυλικών/αποχετευτικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων πυρασφάλειας, κλιματισμού, εξαερισμού και συστημάτων ασφαλείας.

- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

- Μικρής έκτασης βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως στέγαστρα και χώροι υγιεινής.

- Εγκαταστάσεις, διαρρυθμίσεις, μετατροπές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

- Εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων (ψυγεία, συντήρηση, κ.λπ.).

- Αλλες ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή της υπηρεσίας (π.χ. εγκαταστάσεις υποδοχής και εξυπηρέτησης, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, επίδειξης, εγκαταστάσεις εστίασης κ.λπ.).

- Εγκαταστάσεις εξοικονόμησης, συμπαραγωγής, και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συνολικής ισχύος μέχρι 20kw και αποκλειστικά για κάλυψη ίδιων αναγκών)

Κατηγορία 3: Προβολή - Προώθηση (μικρότερο ή ίσο από το 25% του προϋπολογισμού)

- Συμμετοχή σε εκθέσεις (ενοικίαση και λειτουργία εκθεσιακών χώρων, σχεδιασμός και διαμόρφωση περιπτέρων, μεταφορά και ασφάλιση εκθεμάτων και δαπάνες ταξιδιών και διαμονής δύο ατόμων το μέγιστο). Είναι επιλέξιμη η συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση ενός νέου ή ήδη υπάρχοντος προϊόντος σε μια νέα αγορά. Δεν μπορεί μέσα στα χρονικά όρια υλοποίησης του σχεδίου να συμμετέχει δεύτερη φορά στην ίδια έκθεση. Οι δαπάνες συμμετοχής στις εκθέσεις δεν θα υπερβαίνουν το 50% της συγκεκριμένης κατηγορίας επιλέξιμων ενεργειών.

- Επιγραφές που αναρτώνται επί των κτιριακών εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

- Δημιουργία λογοτύπων.

- Σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων και αναλωσίμων (folders, μπλοκ σημειώσεων, επαγγελματικών καρτών, διαφημιστικού δώρου κ.λπ.). Οι εν λόγω δαπάνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% της συγκεκριμένης κατηγορίας επιλέξιμων ενεργειών.

- Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων.

- Δημιουργία εφαρμογών πολυμέσων (πανοραμικές απεικονίσεις 360ο, CD-DVD, Video κ.λπ.).

- Διαφημιστικές καταχωρίσεις στο Web (Banner Ads, Sidebar ads, Pop up Ads and Pop under Ads, Floating Ads, Unicast Ads κ.λπ. συμπεριλαμβανομένου του κόστους διασφάλισης προτεραιότητας εμφάνισης σε εγχώριες και διεθνείς μηχανές αναζήτησης).

- Διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εγχώρια και διεθνή, κλαδικά και εξειδικευμένα για το αντικείμενο της επένδυσης περιοδικά. Οι εν λόγω δαπάνες δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 15% της συγκεκριμένης κατηγορίας επιλέξιμων ενεργειών.

- Δαπάνες διασφάλισης προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις ενέργειες προβολής και πληροφόρησης (π.χ. διαφημιστικά έντυπα σε γραφή Μπράιγ, εφαρμογή πρωτοκόλλου W3C στις ιστοσελίδες κ.λπ.).

Για να είναι επιλέξιμες οι ενέργειες της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνδυασμό τουλάχιστον τριών εκ των ανωτέρω ενεργειών. Δεν είναι επιλέξιμες οι ενέργειες προβολής σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σύμβουλοι και άλλες δαπάνες

Κατηγορία 4: Υπηρεσίες Συμβούλων (μικρότερο ή ίσο από το 5% του προϋπολογισμού)

- Επίβλεψη υλοποίησης του σχεδίου.

- Τεχνικές Μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, Η/Μ κ.λπ.) που διασυνδέονται άμεσα με τις ανάγκες υλοποίησης της επένδυσης.

- Συμβουλευτική υποστήριξη σε έρευνες αγορών, benchmarking, ανάπτυξη emarketplaces, δημιουργία ιστοσελίδας κ.λπ.

- Σύνταξη εγχειριδίων συστημάτων διαχείρισης (μόνο εφόσον καταλήξει σε πιστοποίηση).

Οι ενέργειες της κατηγορίας αυτής είναι επιλέξιμες υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους ποσοστό 5% επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τις 6.000 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τις δαπάνες της κατηγορίας αυτής, μπορεί να ανέλθει σε 10.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις.

Κατηγορία 5: Αλλες δαπάνες (μικρότερο ή ίσο από το 6% του προϋπολογισμού)

- Οι δαπάνες αυτές είναι συγκεκριμένες και αφορούν αποκλειστικά σε:

- Μεταφορά τεχνογνωσίας/ τεχνολογίας (που συνδέεται με τους στόχους του επενδυτικού σχεδίου) όπως δαπάνες για την απόκτηση πατέντας και δικαιωμάτων ή/και πιστοποιητικών βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας (για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών).

- Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας. Εξαιρούνται τα CE και κάθε άλλου είδους σήματα, τα οποία προβλέπονται από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο ως υποχρεωτικού χαρακτήρα

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Πράξης (13/9/2011). Προτάσεις υποβάλλονται έως 15 Νοεμβρίου 2011.



ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αναδημοσίευση

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.