Offshore εταιρείες και Ναυτιλία


1. Τι είναι οι εξωχώριες εταιρείες

Οι εξωχώριες ή υπεράκτιες (off-shore) εταιρείες είναι εταιρείες που έχουν συσταθεί με βάση τους νόμους άλλων κρατών (διαφορετικών από το κράτος αναφοράς που μας ενδιαφέρει, λ.χ. την Ελλάδα), και οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός του κράτους συστάσεώς τους, έχοντας επιλέξει το σχήμα αυτό κυρίως για να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή φορολογία που προσφέρει το κράτος σύστασης.

  
2. Διαφέρουν σε κάτι οι ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες;

Οι ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες στην ουσία διαφέρουν σε σχέση τις λοιπές εξωχώριες εταιρείες ως προς το σκοπό τους και την ασκούμενη εντεύθεν δραστηριότητα. Κατά τα λοιπά το πλαίσιο εντός του οποίου ιδρύονται και λειτουργούν είναι κατά βάση κοινό.


3. Ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα και πώς δικαιολογείται;

Η Ελλάδα, που διαθέτει τη σημαντικότερη ίσως ναυτιλία διεθνώς, από μακρού επέλεγε νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες διευκολύνουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, με κύριο στοιχείο τις φορολογικές απαλλαγές. Αφετηρία του ειδικού αυτού φορολογικού δικαίου είναι η εύνοια προς τη διεθνή ναυτιλία, την ασκούμενη από επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Είναι κρίσιμο να μη διαφεύγει επί του προκειμένου το εξής: Η ναυτιλία είναι μια διεθνής δραστηριότητα και μέσω του πλέγματος εξωχώριων εταιρειών που λειτουργεί είναι πρακτικά αδύνατο να φορολογείται με βάση εθνικούς κανόνες. Έτσι, η πιο επωφελής προσέγγιση είναι η επέκταση των φορολογικών πλεονεκτημάτων και σε επίπεδο εσωτερικού δικαίου, με στόχο την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών (ως επί το πλείστον εξωχώριων), οι οποίες εγκαθιστάμενες σε μια χώρα αυξάνουν το εισαγόμενο συνάλλαγμα, δημιουργούν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα σε κλάδους που συνεργάζονται με και εξαρτώνται από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχει και φορολογικό έσοδο (χαμηλότερο από τη συνήθη εθνική φορολογία), το οποίο διαφορετικά δεν θα υφίστατο καθόλου. Ο έλληνας νομοθέτης, στο πλαίσιο των ανωτέρω, δημιούργησε ένα νομοθετικό πλαίσιο (βλ. κυρίως α.ν. 89/1967, α.ν. 378/1968 και ν. 27/1975, με αυξημένη μάλιστα τυπική ισχύ βάσει του άρθρου 107 του Συντάγματος), το οποίο επιτρέπει με ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών.



Του
Αντώνη Τσαβδαρίδη
Δικηγόρου με εξειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο


ΠΗΓΗ: marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.