Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Μια μέρα στα Μουσεία της θάλασσας


Με τη ματιά ενός μαθητή του Δημοτικού 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, που γιορτάστηκε την περασμένη Παρασκευή, το Portnet.gr δίνει την δυνατότητα σε έναν μαθητή της 6ης Δημοτικού να περιγράψει τις εμπειρίες του από δύο κατ’ εξοχήν ναυτικά μουσεία που επισκέφτηκε: Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, στην Φρεαττύδα και το Μουσείο Liberty, ακριβώς στο” Hellas Liberty” που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Βασιλειάδη.

του Αλέξανδρου Πανίδη
Σήμερα το πρωί (18 Μαϊ. 12) πήγα με τον πατέρα μου στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς.
Εκεί είδαμε πολλά ομοιώματα πλοίων σε κλίμακα. Στους τοίχους υπήρχαν εικόνες άλλοτε με σκηνές πολέμων και άλλοτε με προσωπογραφίες σπουδαίων ανθρώπων ή εφοπλιστών. Σε κάποια σημεία του μουσείου υπήρχαν αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσαν ναυτικοί. Στον περίβολο του μουσείου μπορεί κανείς να δει διάφορα όπλα, άλλα βγαλμένα από πλοία και άλλα παρμένα από το βυθό της θάλασσας. Αυτό που ξεχώριζε από όλα τα άλλα εκθέματα ήταν η γέφυρα του υποβρυχίου «Παπανικολής».
Αργότερα το μεσημέρι πήγαμε στο μουσείο «Hellas Liberty» το οποίο είναι ένα από τα τελευταία πλοία Liberty στον κόσμο. Τα πρώτα πλοία Liberty ναυπηγήθηκαν την 15η Οκτωβρίου του 1941 στην Καλιφόρνια με το όνομα "Ocean Vanguard". Το 1945 βλέποντάς τα πρώτοι οι Έλληνες άνεργοι ναυτικοί να περνούν κάποια εξ αυτών σε ελληνικά χέρια, αντί Λίμπερτυ τ΄ αποκάλεσαν ευλογημένα πλοία. Γιατί ακριβώς μ΄ αυτά αναγεννήθηκε στην κυριολεξία η Ελληνική Ναυτιλία. Το «Hellas Liberty» βρίσκεται δεμένο στην Ακτή Βασιλειάδη καθώς δεν πρόκειται να ταξιδέψει ξανά. Η έκθεση βρίσκεται στα αμπάρια του πλοίου, όπου βρίσκονται αντικείμενα καπετάνιων οι οποίοι ταξίδεψαν με ένα τέτοιο πλοίο και πίνακες που δίνουν πληροφορίες σχετικά με διάφορα ελληνικά πλοία Liberty.


ΠΗΓΗ: portnet.gr

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ - ΑΜΕΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΙΑΘΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 2114229 - ΤΗΛ.: 215 5405367 - ΚΙΝ.:697 7209637